[...] super pokarmów, których przypisuje się zdolność leczenia i zapobiegania wielu chorobom. Buraki mogą poprawiać krążenie krwi, są pomocne w leczeniu anemii, pomagają regulować poziom cholesterolu, spowalniają procesy starzenia się, wpływają na poprawę trawienia, zmniejszają ryzyko rozwoju raka i chorób serca. Co więcej, buraki mogą wpływać na [...]
[...] fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, czasami [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna i walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Komentarz Wyniki tego eksperymentu sugerują, że podawanie BCAA zmniejsza odkładanie tłuszczu poprzez [...]
[...] na zdrowie kości. Panie, które jadły suszone śliwki, miały wyższą gęstość kości. I choć potrzebne są dalsze badania, to dane te są obiecujące. Suszone śliwki obniżają poziom cholesterolu i chronią przed miażdżycą Suszone śliwki są bogate zarówno w błonnik, jak i pektyny, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość [...]
[...] na czczo i po posiłku u pacjentów z cukrzycą typu 2. W wielkim skrócie mechanizm wygląda następująco: Nadmiar cukrów prostych, węglowodanów z innych źródeł => podwyższony poziom glukozy we krwi => skok poziomu insuliny => zwiększone odkładanie tłuszczu w adipocytach (komórkach przechowujących tłuszcz) oraz wokół narządów wewnętrznych [...]
Kiedy pojawiło się masło orzechowe, świat zwariował. Niewiele jest osób, które na jego widok przejdą obojętnie. A jeśli są, to szczerze mówiąc podziwiam... Coś w tym jest, że orzeszki arachidowe i wszystko, co z nich powstaje, jest tak wciągające, że ciężko tylko lekko skubnąć dla smaku i powiedzieć sobie dość. Jak jeść NUTLOVE? Najlepiej to [...]
[...] diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym nie muszę chyba [...]
[...] samochodem, korzysta z windy, ruchomych schodów i tak naprawdę dość często pozostaje w bezruchu. Dłuższe okresy siedzenia związane są z wyższym ciśnieniem krwi, wyższym poziomem cukru we krwi, większym obwodem talii i zaburzeniami lipidowymi - i to niezależnie od wykonywanego treningu. Weź pod uwagę fakt, że trening trwa średnio od 1 do 1,5 [...]
Kreatyna należy do najbardziej popularnych form wspomagania treningowego, które rozpropagowane są w kulturystyce. Dzięki jej silnemu działaniu anabolicznemu, z powodzeniem wykorzystuje się jej wsparcie podczas okresów budowania masy mięśniowej, jak i podczas odchudzania - w celach zabezpieczenia tkanki mięśniowej. Jest produktem numer jeden na [...]
[...] przykładów świadczących o rozwoju technologii żywności, w tym żywności dietetycznej. Z wyjątkowych walorów smakowych i innych organoleptycznych tego sosu poleca się korzystać nie tylko osobom na diecie odchudzającej, ale również sportowcom pilnującym gęstości odżywczej diety, czy osobom o niskim poziomie codziennej aktywności fizycznej.
[...] składnikiem napojów energetycznych i suplementów, których celem jest poprawa wydolności. Choć tauryna nie wpływa znacząco na częstość akcji serca, pobieranie tlenu czy też poziom kwasu mlekowego we krwi. Dodaje ona jednak energii i pozwala wydłużyć czas treningu. Wspiera organizm w cukrzycy Suplementacja tauryny może pomóc osobom z cukrzycą. [...]
[...] jest ich dobrym źródłem. Jest zdrowe dla serca Dzięki zawartości błonnika farro wpływa korzystnie na zdrowie serca. Dzieje się tak, ponieważ błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol, który jest związany z chorobami sercowo-naczyniowymi). Podsumowanie Farro to zboże, które ma swoje korzenie w starożytności. [...]
Sen odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dobrej jakości sen ma wpływ na naszą pamięć, funkcje poznawcze, nastrój i ogólną wydolność organizmu. Istnieje wiele czynników, które wpływają na jakość snu. Jednym z elementów, który może mieć na niego wpływ, jest wybór odpowiedniego napoju podczas wieczornej rutyny. Warto pamiętać, że [...]
[...] występowania, jedzenie stresowe/emocjonalne szkodzi zdrowiu. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Może również zwiększać poziom stanów zapalnych w organizmie i wpływać na poziom ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
Osoby trenujące, które poważnie myślą o startach w zawodach, niestety prędzej czy później wykorzystują wsparcie hormonalne. Celem kuracji jest podniesienie poziomu testosteronu, co ma za zadanie ułatwić kształtowanie sylwetki. Zastosowanie wsparcia farmakologicznego wiąże się niestety z lękiem o kondycję zdrowotną organizmu, które dotyczą [...]
[...] i profil lipidowy (ryzyko sercowo-naczyniowe). W rzeczywistości starzenie się powoduje utratę wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę. Insulinooporność może wpływać na poziom ciśnienia krwi u starszych osób i prowadzić do zwiększonej śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych jak wykazano w badaniach epidemiologicznych. Referencje, [...]
[...] działanie adaptogenne, czyli wspomagające pracę układu nerwowego. Co więcej, dzięki wsparciu antyoksydacyjnemu wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co znacznie podnosi poziom regeneracji i zabezpiecza organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Niektóre badania sugerują, że suplementacja żeń-szeniem przyczynia się do obniżenia cukru we [...]
Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
Sen jest bardzo ważny dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Jego niedobór wpływa negatywnie na całe Twoje ciało, ale to właśnie mózg jest najbardziej poszkodowany. Kiedy nie dosypiasz, możesz się poczuć rozdrażniony, skołowany i zdemotywowany do działania. Zobaczmy, dlaczego sen jest tak ważny dla utrzymania sprawności Twojego mózgu. Jak [...]